Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ο Ιούδας κρεμάστηκε και κάηκε στα... Λουρδάτα!

Πλήρωσε για την προδοσία του
Παρουσία πολλών θεατών, μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες, έγιναν μάρτυρες της τιμωρίας του προδότη Ιούδα, με το κρέμασμα και κάψιμο ομοιώματός του, από τα κλαδιά του γέρου πλάτανου στα Λουρδάτα το βράδυ της 2ης μέρας του Πάσχα.
 Το ομοίωμα του Ιούδα έφτιαξαν νέοι και νέες του χωριού και την κατάλληλη ώρα, ο “Μάρκος”, ο γαϊδαράκος του κ. Κουρή, τον έφερε στον τόπο του... μαρτυρίου συνοδεία λαμπαδηδρόμων, κρεμάστηκε στο πιο ψηλό κλαδί του πλάτανου όπου και δόθηκε στις φλόγες, λαμβάνοντας συμβολικά αυτό που του άξιζε για την προδοσία του. Ακολούθησε πανδαιμόνιο κροτίδων, που έριχναν νέοι του χωριού στα αποκαΐδια του Ιούδα.
Πριν το κάψιμο του Ιούδα, τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος του Π. Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ”, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας, δίνοντας μια εορταστική νότα στην εκδήλωση, που συμπλήρωσε το τραπέζι με τα κόκκινα αυγά, το τυρί και το κρασί που μοιράστηκε από μέλη του συλλόγου.
Και του χρόνου!



















Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Σήμερα, θα “κάψουμε τον προδότη Ιούδα” στον πλάτανο στα Λουρδάτα

Σήμερα, 2η μέρα του Πάσχα στις 20:00 το βράδυ, θα αναβιώσει το έθιμο “κάψιμο του Ιούδα”. Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του πλάτανου στα Λουρδάτα.
Το ξεχωριστό αυτό έθιμο, τηρείται σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας και αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα ή τη 2η μέρα όπως εδώ στο χωριό των Λουρδάτων. Από την προηγούμενη, γεμίζουν μια φορεσιά με άχυρα όπου μέσα, υπάρχουν και κροτίδες. Συνήθως, φτάνει στον πλάτανο επάνω σε ένα γάϊδαρο και τον κρεμάνε σε ένα κλαδί, όπου ο Ιούδας παίρνει αυτό που του αξίζει για την προδοσία του. Η συνέχεια... βροντερή και φλογερή!!!
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος μας, θα προσφέρει στους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά, κρασί, τυρί και γλυκά.

Σας περιμένουμε!