Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Όλοι ήταν πρωταθλητές!!!

Με επιτυχία έγιναν οι αγώνες στίβου για παιδιά στα Λουρδάτα
Συνδιοργάνωση της Γυμναστικής Ένωσης Κεφαλληνίας και του Συλλόγου “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ”

Με επιτυχία έγιναν το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στην έδρα του Πολιτιστικού και Εξωραΐστικού Συλλόγου “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” στο π. Δημοτικό Σχολείο, οι αγώνες στίβου για παιδιά (kid's athletics) σε συνδιοργάνωση της Γυμναστικής Ένωσης Κεφαλληνίας και του Συλλόγου.
Τα παιδιά που συμμετείχαν από την πρώτη δημοτικού μέχρι και γυμνάσιο, “τα έδωσαν όλα” στην ευγενή άμιλλα στα αγωνίσματα του στίβου παρουσία και των υπερήφανων γονέων τους.
Όλοι πήραν από ένα μετάλλιο, αφού όλοι ήταν και πρωταθλητές!!!
Τα μετάλια ήταν ευγενή χορηγία της Μαριάνθης Σφαέλλου – Μικελάτου.
Υπεύθυνος προπονητής της εκδήλωσης ήταν ο γυμναστής Διονύσης Μεταξάς και παρόν για τυχόν ατύχημα ο κ. Σακαλής Σπύρος Υπεύθυνος του Κέντρου Εκπαίδευσης Νοσηλευτών Γεν. Νοσοκομείου Κεφαλληνίας.

Λίγα λόγια για την Γ. Ε. Κεφαλληνίας
Η Γυμναστική Ένωση Κεφαλληνίας έχει έδρα στο Αργοστόλι και δέχεται παιδιά από 1η Δημοτικού μέχρι και Λυκείου για αγωνίσματα στίβου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972612454.










Παρασκευή 8 Μαΐου 2015


Αγώνες Στίβου για παιδιά





Η Γ. Ε. Κεφαλληνίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο μας, διοργανώνουν αγώνες Στίβου για παιδιά (kid's athletics) το Σάββατο 9 Μαΐου και 17:30 στο χώρο του π. Δημοτικού Σχολείου Λουρδάτων (έδρα του Συλλόγου).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γ. Ε. Κεφαλληνίας, όποιο παιδί από 1η Δημοτικού μέχρι και 3η Γυμνασίου μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα.

Λουρδάτα 8 Μαΐου 2015


Η Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας


Χαρίκλεια Μαγουλά                                     Λιβέριος Πετρίδης
























Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Λειβαθούς κ. Ηλία Κουρκουμέλη

Την υπόσχεση ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, τα περισσότερα προβλήματα υποδομών και εξωραϊσμού των Λουρδάτων θα γίνουν, έλαβε το Δ.Σ. του Συλλόγου “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” σε ενημέρωσή του από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Λειβαθούς κ. Ηλία Κουρκουμέλη.
Μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” για ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, άμεσα ανταποκρίθηκε ο καθ΄ύλην αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Κουρκουμέλης και την Δευτέρα 4 Μαΐου το βράδυ στην έδρα του συλλόγου, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πορεία έργων και ενεργειών για τη λύση προβλημάτων που αφορούν τόσο την συντήρηση υποδομών, όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τη Δημοτική Αρχή στο χωριό των Λουρδάτων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρκουμέλης αναφέρθηκε στα φλέγοντα και πολλά απ' αυτά λιμνάζοντα για χρόνια προβλήματα όπως:

Βρύση – Πλάτανος

Υποσχέθηκε, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου: α) θα έχουν φτιαχτεί τα σκαλοπάτια που έχουν ξηλώσει οι ρίζες του πλάτανου, β) θα αποκατασταθεί το στέγαστρο, καθώς και οι βρύσες στο πλυσταριό, γ) ήδη έχουν αγορασθεί τα κιγκλιδώματα (κουπαστή) και θα αλλαχθούν τα σάπια, δ) θα δοθούν χρώματα και υλικά στο Σύλλογο για να μεριμνήσει για την βαφή της βρύσης, ε) θα καθαριστούν οι δίοδοι εξόδου των νερών ώστε να μην συγκεντρώνονται στάσιμα νερά με αποτέλεσμα να γίνονται εκκολαπτήρια κουνουπιών, στ) θα καλλωπιστεί και εξοπλιστεί με παγκάκια ο γύρω χώρος και τέλος θα φωτιστεί ο πλάτανος και ο γύρω χώρος.

Κωνοποκτονία

Ενημέρωσε ότι ήδη έχει γίνει κωνοποκτονία και έχουν ραντιστεί τοποθεσίες που έχει υποδείξει ο κ. Χρήστος Μαγουλάς.

Παραλία

Ήδη από την Τρίτη 5 Μαΐου άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού της παραλίας των Λουρδάτων με την απομάκρυνση σκουπιδιών, μπάζων και άμμου που έχει φέρει το χειμέριο κύμα. Θα πλυθεί ο δρόμος από όχημα της πυροσβεστικής.
Έχει εγκριθεί κονδύλιο κοντά στο 1 εκ. ευρώ για την ανάπλαση της παραλίας, όπου προβλέπεται: α) επέκταση του δρόμου μέχρι την άκρη της παραλίας προς Κλημάτι, β) φύτευση δέντρων, γ) κατασκευή ποδηλατοδρόμιου, παγκάκια στην άκρη του δρόμου και φωτισμός. Ο κ. Κουρκουμέλης υποσχέθηκε ότι θα μας προσκομίσει τα σχέδια ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το τι ακριβώς θα γίνει στην παραλία. Όσον αφορά, τα ΧΡΉΜΑΤΑ υπάρχουν, έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, πλην όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα διάθεσης αφού ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις γνωστές κυβερνητικές επιλογές.

Φωτισμός

Έχει αρχίσει η αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων και επισκευή όπου χρειάζεται. Σε ερώτηση για τις κολώνες που οι λάμπες ανάβουν συνέχεια, απάντησε ότι κάποιοι έκλεψαν... τα φωτοκύταρα γι' αυτό δεν σβήνουν και ότι σύντομα θα αντικατασταθούν πιθανώς με χρονοδιακόπτες.

Απορρίμματα

Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κανονικά, αλλά πρωτίστως θα πρέπει οι δημότες να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και να μην πετάνε μέσα στους κάδους χύμα οργανικά με αποτέλεσμα τις άσχημες οσμές, ενώ για τα μεγάλα αντικείμενα πρότεινε, οι δημότες όταν έχουν κάποιο απ' αυτό για πέταμα, να το κρατάνε στην αυλή τους και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο τηλέφωνο 2671361800 ώστε να έρχεται ειδικό απορριμματοφόρο για να το μαζεύει.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για ένα καθαρό χωριό την έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι πρέπει να κάνουν διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και να τα απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους ώστε να μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών. Μελετάται η συγκέντρωση των κάδων σε κάποιο σημείο, ώστε να φύγουν εντελώς από την παραλία.
Εκτός αυτού, τα οργανικά υπολείμματα, μπορούν να γίνουν κομπόστ μέσα στην αυλή μας για βελτιστοποίηση του χώματος ή να χρησιμοποιηθεί στις γλάστρες μας. Η ιστοσελίδα lourdas.gr θα δημοσιεύσει στο άμεσο μέλλον τρόπους κομποστοποίησης.

Τοιχείο νεκροταφείου

Έχει δημοπρατηθεί, περιμένει την τροποποίηση του προϋπολογισμού και θα ξεκινήσει από τον εργολάβο η αποκατάστασή του άμεσα, “...ο Οδυσσέας ανέλαβε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρκουμέλης.

Γαλάζια Σημαία στην παραλία του Λουρδά

Και φέτος η παραλία των Λουρδάτων θα έχει την Γαλάζια Σημαία που εκτός των καθαρών νερών της παραλίας, πρέπει να έχει και κάποιες υποδομές όπως απαιτούνται από την αρμόδια υπηρεσία αξιολόγησης  και απονομής της Γαλάζιας Σημαίας ΕΕΠΦ. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την συντήρηση και τον καθαρισμό των WC (ψάχνεται η ανάληψη συνεχούς καθαρισμού), τα ντουζ και την ράμπα για ΑΜΕΑ και ότι άλλο απαιτεί ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας σήμα κατετεθέν για εξαίρετα ποιοτικά νερά και υπηρεσίες.
Πυρασφάλεια
Θα ανοιχτούν δρόμοι για πυρασφάλεια και θα καθαριστούν οι ήδη υπάρχοντες στο Κλημάτι και αλλού. Ήδη γίνονται έργα στον Παλιόφουρνο. Καθαρίζονται οι άκρες των δρόμων είτε με τα χλοοκοπτικά, είτε με το ειδικό μηχάνημα του δήμου.

Δακοκτονεία

Υποσχέθηκε ότι θα γίνει.

Δρόμος στο Μελαγκάδι

Να το ξεχάσουμε!!!
Τέλος τόνισε ότι “...με δύο εργάτες και ένα όχημα προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα σ΄όλη την Λειβαθώ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρκουμέλης.
Εμείς αναμένουμε να δούμε οι υποσχέσεις να γίνονται πραγματικότητα. Οψόμεθα!

Από lourdas.gr







Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Μονοήμερη εκδρομή στην εξωτική Ιθάκη!

Μία όμορφη μέρα από όλες τις απόψεις, απόλαυσαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ”. Ο ηλιόλουστος ανοιξιάτικος ουρανός, έδωσε μια διαφορετική χροιά στα χρώματα που λούζουν, αυτό το μικρό νησί του Ιονίου, βασίλειο του πολυμήχανου Οδυσσέα, με τις πανέμορφες βοτσαλωτές παραλίες , που προσφέρονται για τους λάτρεις του ψαρέματος.
Από την Σάμη πήραμε το πλοίο για Πισαετό με πρώτο προορισμό την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, με τις έντονες ενετικές επιρροές. Επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ περπατήσαμε και στα στενά γραφικά σοκάκια του. Η θερινή τουριστική περίοδος δεν είχε αρχίσει ακόμη, ωστόσο, αρκετά ιστιοπλοϊκά ήταν δεμένα στο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας.
Στο κέντρο του οικισμού – που είναι παραδοσιακός – βρίσκεται το άγαλμα του Οδυσσέα το οποίο είναι διπλής όψεως. Από τη μια ο Οδυσσέας ρωμαλέος και αγέρωχος ατενίζει την θάλασσα και ό, τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Στην πίσω όψη, ένας γερασμένος και κουρασμένος Οδυσσέας, τραβάει κουπί με μεγάλη ένταση, στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη.
Επόμενος σταθμός το όμορφο χωριό του Σταυρού όπου υπάρχει και η προτομή του Οδυσσέα με την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» που αποδίδεται ως «προσευχή στον Οδυσσέα» το οποίο λάτρευαν σαν Θεό. Εκεί, γευτήκαμε και το παραδοσιακό γλυκό της Ιθάκης το “Ροβανί” - όχι ραβανί που ξέρουμε – το οποίο γίνεται από ρύζι και μέλι.
Προσπερνώντας το όμορφο ψαροχώρι “Φρίκες”, φθάσαμε στον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό “Κιόνι” όπου τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από τουριστικά σκάφη, όπου και φάγαμε θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα.
Η επιστροφή μας βρήκε κουρασμένους μεν, αλλά ευχαριστημένους αφού περάσαμε μια όμορφη ημέρα, ενώ παράλληλα μάθαμε κάτι περισσότερο για τις ομορφιές που διαθέτει η πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε τον οδηγό κ. Παναγή Μενεγάτο για την άψογη – ασφαλή οδήγησή του και τον ξεναγό μας κ. Γεράσιμο Τραυλό για την ενημέρωσή του, της εταιρίας “Μενεγάτος Τράβελ”.


Το γραφικό Βαθύ




Η παραλία στο Βαθύ






Αναμνηστική φωτό στο Βαθύ με φόντο την συμβολική άγκυρα 

Πόζα με τον Ποσειδώνα στο Βαθύ


Ο Hue μέλος του συλλόγου με του Άγγλους φίλους του

Βαθύ

Στο Βαθύ

Η προτομή του Οδυσσέα στον Σταυρό

Ταβέρνα στο Σταυρό

Ροβανί στο Σταυρό

Θαλασσινά στο Κιόνι

Το πρότυπο καμπαναριό στην εκκλησία στο Κιόνι


Στο Κιόνι

Κιόνι


Κιόνι

Κιόνι

Κιόνι