Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τσικνιστήκαμε για τα καλά, εδώ στα Λουρδάτα!

Πολύ κέφι, ζωντανή μουσική, χορό, αλλά και με πολλά κιλά από κρεατικά το τσικνίσανε σύμφωνα με το έθιμο, που παρά την έντονη βροχόπτωση έψησαν με αρχηγό, τον Μαρίνο Γαλιατσάτο και βοηθούς τα μέλη του Δ.Σ. Γεώργιο Έντουαρντς και Λιβέριο Πετρίδη,  τα μέλη και οι φίλοι του Π.Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” την Πέμπτη 3 Μαρτίου το βράδυ στο π. Δημοτικό Σχολείο Λουρδάτων όπου και η έδρα του συλλόγου.
Συγκεκριμένα, η μικρή αίθουσα του σχολείου γέμισε ασφυκτικά, αλλά και πολλούς όρθιους στον διάδρομο και έξω, κάτω από το νάϋλον που στήθηκε πρόχειρα για την προστασία των ψησταριών από την βροχή.
Το κέφι δεν άργησε να φουντώσει και να ξεκινήσουν οι χοροί υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, και κινητήρια δύναμη το καλό κρασί και την άφθονη ...χοληστερίνη των εκλεκτών εδεσμάτων, με μενού, σουβλάκια, πανσέτα, λουκάνικα και κοτόπουλο, ψημένο ψωμί, όλα στα κάρβουνα, συνοδεία σαλάτας μαρούλι.
Κατά γενική ομολογία των συνδαιτημόνων, ήταν μία επιτυχημένη εκδήλωση.
Και του χρόνου!

Λίγα λόγια για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
AdTech AdΕπίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστεία.
Οι βοηθοί Γεώργιος Έντουαρντς και Λιβέριος Πετρίδης






Άγγλοι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί μέλη του συλλόγου 













Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ελάτε να το “Τσικνίσουμε”


Την Πέμπτη 3 Μαρτίου το βράδυ, στις 19:00 περιμένουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, στο π. Δημοτικό Σχολείο Λουρδάτων, για να το “Τσικνίσουμε” παρέα όπως επιβάλλει το έθιμο, με σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτα και κοτόπουλο.
Να ξεχάσουμε έστω και λίγο τις στεναχώριες και τα μνημόνια με ζωντανή μουσική, κέφι και χορό.


Συμμετοχή 5 ευρώ τα παιδιά δωρεάν