Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή της Βασιλόπιτας του συλλόγου μας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος ευλόγησε την Βασιλόπιτα
Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” έγινε η εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας του συλλόγου, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
Για τον συμβολισμό της κοπής της Βασιλόπιτας και όχι “πίτας” όπως συνηθίζεται από πολλούς να λέγεται, μας εξήγησε ο κ. Δημήτριος. “Η Βασιλόπιτα κόβεται στη μνήμη του Επισκόπου Καισαρείας Μέγα Βασιλείου που απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου” . Στη συνέχεια, εξιστόρησε τον βίο και πολιτεία του Αγίου Βασιλείου και τον συμβολισμό του φλουριού μέσα σ΄αυτήν, που συμβολίζει τα αρτίδια (ψωμάκια) που έφτιαξε και έβαλε σε κάθε ένα απ΄αυτό, ένα από τα κοσμήματα που περίσσεψαν μετά την φορολόγια που τους υπέβαλαν οι Ρωμαίοι.
“Να μην διοργανώνουν οι σύλλογοι κοπή Βασιλόπιτας μετά τις 15 Ιανουαρίου, να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην ημερομηνία που εκοιμήθη ο Μέγας Βασίλειος” συμβούλεψε ο Σεβασμιώτατος.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια για την μεγάλη κατάρα της ελληνικής φυλής που είναι η διχόνοια, ο φθόνος, που δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά. Ενωμένοι οι Έλληνες πολλά μπορούν να κάνουν.
Ακόμη, συμβούλεψε τους γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να παρασύρονται από τις τάσεις και μόδες της κάθε εποχής. Να έχουν γερές οικογενειακές βάσεις.
Η πρόεδρος του συλλόγου κα Χαρίκλεια Μαγουλά στον χαιρετισμό της τόνισε την ανάγκη της συμμετοχής όλων στις δράσεις του συλλόγου, που σκοπό έχουν τον εξωραϊσμό και ανάδειξη του πολιτισμού στο χωριό των Λουρδάτων. “Καλώ όλους τους συγχωριανούς, να συστρατευθούν κάτω από τον σύλλογο, αφήνοντας πίσω οποιαδήποτε διαφορά, και μέσα από την εθελοντική εργασία να προσφέρει ό,τι ο καθένας μπορεί για να κάνουμε το χωριό μας πρότυπο του νησιού, συμπληρώνοντας το έλλειμα της πολιτείας.” τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μαγουλά.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος.
Η συνέχεια με φαγητό από τον πλούσιο μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του “ΜΥΘΟΣ”, ενώ τα παιδιά του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και οι μεγάλοι πήραν την σκυτάλη από τα παιδιά χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι της πρώτες πρωϊνές ώρες.
Η τετραμελής ορχήστρα των: Γαβρίλη Σιμωτά μπουζούκι - τραγούδι, Ελευθερία Edwards τραγούδι, Λαμπρογιάννη Πεφάνη βιολί, και κιθάρα Μάκη Σκλαβουνάκη, επάξια μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της “παντός καιρού” μουσική κομπανία, αφού το ρεπερτόριό της έχει όλες τα ακούσματα, από ταγκό και βάλς μέχρι τα βαριά και ασήκωτα ρεμπέτικα που χόρεψαν οι καλεσμένοι.
Τυχερή του φλουριού, που αντιστοιχούσε σε ένα κολιέ προσφορά του κοσμηματοπωλείου Ανδρέα Γαρμπή, η κα Ράϊκα.
Και του Χρόνου!

Λιβέριος Πετρίδης

lourdas.gr

Ο χαιρετισμός της προέδρου κας Χαρίκλειας Μαγουλά

Φίλες και φίλοι, αγαπητά μέλη του συλλόγου, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην εκδήλωσή της κοπής της Βασιλόπιτά μας.
Καλωσορίζουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο ο οποίος θα ευλογήσει την Βασιλόπιτά μας.
Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ. και απλά μέλη του Συλλόγου μας για την εθελοντική προσφορά τους στους σκοπούς του συλλόγου.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους χορηγούς (οι οποίοι αναφέρονται στην λίστα με τα δώρα), για την στήριξή τους με τα δώρα που θα κληρώσουμε στη συνέχεια.
Επισημαίνω δε, ότι, οτιδήποτε έσοδα έχει ο σύλλογος από τις δραστηριότητες του, είναι ανταποδοτικά για τον εξωραϊσμό του χωριού, ή σε εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την σύσφιξη των σχέσεων και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λειβαθούς κ. Ηλία Κουρκουμέλη για την συνεργασία του με τον σύλλογο, στην κατασκευή της πίστας χορού και ιδιαίτερα τη νέα ασφαλούς παιδικής χαράς στο χώρο του π. Δημοτικού Σχολείου Λουρδάτων και έδρας του συλλόγου μας.
Το μεγαλύτερο έσοδο (μη πω το μοναδικό σήμερα), που μας ενισχύει οικονομικά, είναι ο τουρισμός. Και εδώ πρέπει να τονίσω την πολύ καλή δουλειά της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Κεκάτου στο θέμα της προβολής του νησιού μας στους ξένους.
Φίλες και φίλοι, πρέπει να αναβαθμίσουμε της προσφερόμενες υπηρεσίες μας, αλλά και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το φυσικό μας περιβάλλον, αυτό που μας έκανε πρώτη επιλογή στους ξένους. Χωρίς τον τουρισμό, πολλές οικογένειες θα είχαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Καλώ λοιπόν όλους τους συγχωριανούς, να συστρατευθούν κάτω από τον σύλλογο, αφήνοντας πίσω οποιαδήποτε διαφορά, και μέσα από την εθελοντική εργασία να προσφέρει ό,τι ο καθένας μπορεί για να κάνουμε το χωριό μας πρότυπο του νησιού, συμπληρώνοντας το έλλειμα της πολιτείας.
Διαθέτουμε έναν παράδεισο, ας τον κάνουμε ακόμα καλύτερο. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε, κανείς δεν περισσεύει.
Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά, Υγεία, Αγάπη και Δημιουργικότητα με το Νέο Έτος.
Σας ευχαριστούμε !


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου